– Jeg husker flere av folketalene og mener bestemt at jeg holdt en selv også.

Foto: CappelenDamm

I september er det nok en gang litteraturfest i Molde. Og vi har spurt et knippe forfattere og litteraturfolk om hva de husker fra tidligere besøk under Bjørnsonfestivalen. I dag: Helene Uri. Om forfatteren sakser vi fra Wikipedia: «Helene Uri (født 11. desember 1964 i Stockholm) er en norsk forfatter, språkforsker og professor. Hun ble dr. art. i lingvistikk ved Universitetet i Oslo i 1996 og har utgitt både faglitteratur, barne- og ungdomsbøker og romaner. Uri var førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske fag ved Universitetet i Oslo fra 1998 til 2005, da hun sluttet for å bli forfatter på fulltid. Fra 2012 er hun professor II i Kreativ skriving ved Høyskolen Kristiania». For å nevne noe.

Sist Helene Uri var gjest under Bjørnsonfestivalen var seminaret om justismord (med utgangspunkt i Torgersen-saken) blant programpostene hun husker særlig godt:

For noen måneder siden var jeg i Molde. Det var ikke et skjønnlitterært oppdrag. Jeg snakket om for fylkeskommunen om noe så prosaisk som godt språk. Poenget er at jeg stod i Bjørnsonsalen, at jeg skulle snakke om tegnsetting, at jeg ble rørt og hørte meg selv si at Møre og Romsdal er det vakreste fylket i landet, nei, i verden. Nei, Møre og Romsdal er det vakreste fylke i universet.

Og det holder jeg fast ved. Jeg skal ikke late som om jeg er objektiv heller, for selv Oslo-folk kan ha tilbrakt mye tid i andre deler av landet. Så omgivelsene er nok det jeg husker aller best fra mine besøk på Bjørnson-festivalen. Men det er ikke alt.

Jeg husker seminaret om justismord, med utgangspunkt i Torgersen-saken. Jeg husker at Vigdis Hjorth bestilte en kasse vin til nachspielet, jeg husker Mia Berners rødkledte skikkelse, jeg husker at Brit Bildøen gjorde et fabelaktig intervju på scenen med en eller annen. Jeg husker flere av folketalene – jeg mener bestemt at jeg har holdt en selv også, om demokrati og språk eller noe sånt, iallfall ikke om tegnsetting – jeg husker at jeg lytter, at det er sol og varmt, og at det som blir sagt, likevel får meg til å fryse på ryggen, på den rette måten. Og jeg husker dessuten et akkurat passe provoserende arrangement i serien «Hvor god er egentlig …» – om Anne B. Ragdes forfatterskap.
Helene Uri

Neste ut i minneboka vår: Päivi Laakso

Ruth Lillegraven

Olaug Nilssen

Tom Egeland

Endre Ruset

Laila Stien

Gro Dahle

Levi Henriksen