Päivi Laakso

Foto/illustrasjon: henta frå heimesida http://www.paivilaakso.no/

I september er det nok ein gong litteraturfest i Molde. Og vi har spurt eit knippe forfattarar og litteraturfolk om kva dei best hugser frå tidlegare besøk under Bjørnsonfestivalen. I dag: Päivi Laakso.

Päivi Maria Laakso er fødd 15. mars 1967 i Torneå i Finland og er ein norsk forfattar og biletkunstnar. Ho er utdanna ved Statens kunstakademi og Statens håndverks- og kunstindustriskole og var kåra til Årets kunsttalent av Dagbladet i 2001. I 2005 var ho festivalkunstnar ved Bjørnsonfestivalen. I 2001 debuterte ho med romanen Jeg elsker sol. Les meir under heimesidene hennar her.

Her er Päivis beste minne frå Bjørnsonfestivalen:

Det er 2005. Vigdis Hjorth sitter ved et på kafébord. Mutters aleine. Vi er på samme forlag. Jeg har hilst på henne, jeg har hørt henne på radio. Jeg har opplevd henne på en scene. Det finnes bare én Vigdis Hjorth, en slående bra forfatter. En kvinne av vår tid. Hun gjør det hun må. Hun balanserer. Hun holder hodet over vannet. Hun skriver, debatterer, mestrer ordet. Hun er edru, hun er full, hun er intelligent og kunnskapsrik. Hun sitter der ved et bord. Jeg har aldri snakket med henne. Hun er ikke et kunstverk. Bøkene hennes er det. Jeg kan lese dem når som helst. Hun ser konsentrert ut. Jeg går videre.

Shabana Rehman holder tale. Hun kom til festivalen tross skytingen mot søsterens restaurant. Hun sier: – Ytringsfriheten er viktigst, og det kommer den alltid til å være for meg.

Den tredje gangen jeg blir glad, er når jeg møter min gode venninne, billedkunstneren Liv Dysthe Sønderland. Hun har fem barn. Kunstverkene hennes blir ikke færre eller dårligere med barneflokken. Tvert i mot. Med henne snakker jeg lenge.

Om kvelden får jeg servert hjortemedaljonger. Jeg tenker på Vigdis.

Om natta blir en tv kastet ut av et hotellvindu. Jeg tenker på overraskelser.

Liv får sitt sjette barn seks år etterpå.

Päivi Laakso

 

Neste ut minneboka vår: Brit Bildøen

Ruth Lillegraven
Olaug Nilssen
Tom Egeland
Endre Ruset
Laila Stien
Gro Dahle
Levi Henriksen
Helene Uri