Kanskje ein kjernekar

Foto: CappelenDamm / Fredrik Arff

(Litteraturnett.no / Øystein Hauge)

I september er det nok ein gong litteraturfest i Molde. Og vi har spurt eit knippe forfattarar og litteraturfolk om kva dei best hugser frå tidlegare besøk under Bjørnsonfestivalen. I dag: Erlend Loe.

Denne nettsideredaktøren skal ut og plukke blåbær i dag og har ikkje allverdens tid på seg til å skrive innleiing. Klipper heller frå ‘Naiv. Super‘ (1996) og later som det er seg sjølv EL skriv om her. Og at det kan henge litt i lufta. Om Loe sjølv er ein kjernekar. Det må vi ha som utgangspunkt. Sjøl om ein handfull ‘sjølopptatte litterære fjompenisser’ sikkert vil meine noe anna:

Min morfar er en kjernekar.
Jeg lurer på om jeg er en kjernekar.
Jeg lurer på om det overhodet fins kjernekarer i min generasjon.

Her er Erlend Loes minne frå Bjørnsonfestivalen.

Mitt beste Bjørnsonminne er fra da Göran Tunström og jeg (og muligens enda flere, som jeg har glemt) leste opp på ferja inne på Eikesdalsvatnet.

Vi kjørte bil sammen frem og tilbake og fikk snakket en hel del. Dette må ha vært helt på slutten av 90-tallet, ganske kort tid før Tunström døde. Min forfatterkarriere var akkurat i ferd med å ta litt av, og Tunström hadde fått med seg dette. Han hadde visst hørt meg lese fra en av bøkene mine og han hadde ledd høyt og mye. Han var så utrolig generøs og trivelig. Det var bare godord og komplimenter fra ham og det betydde mye for meg.

Jeg hadde dessuten lest flere av bøkene hans og likte dem godt. Jeg hadde opplevd en del smålig misunnelse fra eldre forfattere i forkant av dette og var i utgangspunktet godt vaksinert mot sjølopptatte litterære fjompenisser, men Tunström var en helt annen type. Han var trygg i det han hadde skapt og hadde ikke noe behov for å fremheve seg selv eller få andre til å føle seg små.

Han snakket til meg med respekt, omtrent som til en gammel venn.

 

Tidlegare Bjørnsonmimrarar:

Ruth Lillegraven
Olaug Nilssen
Tom Egeland
Endre Ruset
Laila Stien
Gro Dahle
Levi Henriksen
Helene Uri
Päivi Laakso
Brit Bildøen