Tom Egelands ‘hemmelige bokavtale’

Foto: Aschehoug

av Øystein Hauge

Vi spør noen av forfatterne våre om hvilke bøker de har tenkt å lese i høst – pluss etpar spørsmål til…

I dag: Tom Egeland

Aktuell med: Lasaruseffekten
(Dagbladets Fredrik Wandrup skriver under tittelen ‘Finst det et liv etter døden?’ blant annet dette om den siste boka til Egeland: ‘Med dette utgangspunktet har Egeland skrevet en roman som både tilfredstiller den historisk interesserte leser, den litterære fenschmeckeren og krimelskeren som søker spenning til siste slutt. (…) Inn i historien veves alt fra Dødehavsrullene til nazi-tyverieer av bokskatter under andre verdenskrig, uten at leseren faller av lasset’.

Tre bøker du skal lese i høst?
For det første skal jeg lese mange, mange flere bøker enn tre. Og i stedet for å begrunne hvorfor jeg vil lese bøker jeg egentlig ikke vet noe som helst om før jeg har lest dem, vil jeg gjerne bruke min tilmålte plass på å fremsnakke Jan Kjærstads «Berge». Den romanen er noe av det beste jeg har lest på lang tid – på grensen til krim (men ikke krim), en litterær elegantiers tour de force der Jan eksellerer med ulike toneleier, humor, drama og følelser (fra hat og opprivende sjalusi til forvirring og kjærlighet). Om en bok sitter midt i mellomgulvet, så gjør «Berge» det. Jeg ble rett og slett imponert.

Oversatt litteratur… Hvilken bok leste du sist?
Den siste jeg leste, var John le Carrés fantastiske Spionens arv – en bok ikke bare vi krimforfattere kan lære mye av, men også veeeeldig seriøse kunstforfattere. For et talent!

Hender det du er i bokhandelen og selv sørger for at din egen bok bli bare litt mer synlig?
Jeg vet ikke om jeg blir mest pinlig berørt av å gå inn i en bokhandel eller forbi avdelingen for kvinneundertøy. Jeg føler meg uansett som en kikker. Siden min venn og kollega Kurt Aust og jeg begge er for flaue til å sette frem egne bøker, har vi en avtale om at vi alltid setter den andres bok med fronten ut. Men ikke si det til noen.