– Jeg pleier å gjemme krimbøkene bak de kristne bøkene.

Foto: Gyldendal / Rolf M. Aagaard


av Øystein Hauge

Vi spør noen av forfatterne våre om hvilke bøker de har tenkt å lese i høst – pluss etpar spørsmål til…

I dag: Levi Henriksen

Aktuell med: Her hos de levende
Her hos de levende er en stor roman fordi den har funnet en tilnærmet optimal form for å stille­ de selvgranskende spørsmålene om hva som er godt i oss, og hva som er vondt. Hvor det lyse kommer fra og hvor mye mørke et menneske kan tåle før det selv er utslukket. Levi Henriksen har levert en meget sterk søknad til betegnelsen «høstens roman»’ VÅRT LAND).

Tre bøker du skal lese i høst?
Jeg har endelig mannet meg opp til å skulle lese «Kjærlighet i koleraens tid» igjen (Gabriel García Márquez – red. anm.). Hvorfor? Enkelt. Verdens beste roman. Jeg skal også lese Zeshan Shakars «Tante Ulrikkes vei«. Jeg har ventet meg grønn på en slik ny stemme i norsk litteratur. Stefan Zweigs «I følelsens vold» ligger også lagelig til. Jeg oppdaget ham gjennom Wes Anderson, og det sier vel det meste at min siste plate har rappet tittelen sin fra hans selvbiografi: «Verden av i går«.​

Oversatt litteratur… Hvilken bok leste du sist?
Richard Ford «Between them«. Ford er en av mine favorittforfattere, og novellesamlingen «Rock Springs» har vært en av de aller viktigste for å utvikle mitt egen forfatterskap. På sist beste beskriver Ford arbeider- og middelklasse Amerika som få andre, men han treffer langt fra alltid.

Hender det du er i bokhandelen og selv sørger for at din egen bok bli bare litt mer synlig?
Nja, men jeg husker jeg var i Bergen, muligens Norli, og der var en av barnebøkene mine anbefalt med en koselig liten lapp. Jeg ble fersket mens jeg tok bilde av det. Heldigvis ble jeg ikke satt i skammekroken, men måtte skrive navnet mitt på en eller annen Walk of Fame. Ellers er det sjelden jeg fremmer mine egne bøker, jeg pleier i stedet å gjemme krimbøkene bak de kristne bøkene.​