Ei julehistorie

I snart to år har han besøkt festivaler og kjøpesentre med sine figurer. Nå er ho her! Barneboka om Bastian og Emmeline.

av Eilif Odde

Terje Sundet, 38 år gammel kristiansunder bosatt på Averøy, er mannen bak Lei en Maskot Barneunderholdning og de to figurene Emmeline og Bastian.

Det er drøyt to år siden han dukket opp utkledd på Møst i Frei og nærmest ble løpt i senk av barn som ville bli bedre kjent med figuren.

Kaninen Emmeline kom først. Men nå er galleriet komplettert med Bastian. Dermed syntes Sundet at han hadde et godt nok utgangspunkt til å lage barnebok.

– Jeg har prøvd å lage en koselig julehistorie om vennskap og følelser – om to små hovedpersoner med store følelser. Boka er laget litt i Disney-stil, hvor bildene skal fortelle like mye som teksten, slik at også de som ikke kan lese kan følge med. Jeg kjenner min begrensning, derfor har jeg knyttet til meg fagfolk på flere områder. Jeg tør påstå at boka holder et bra nivå, sier Sundet, som regner med å ha boka ute på markedet i slutten av måneden.

500 eksemparer er trykt opp av boka. Aldersgruppen tre – seks år er den meste aktuelle, tror Terje Sundet.

Han har sitt daglige virke som fengselsførstebetjent på Hustad, men er utdannet innenfor media og kommunikasjon. Drømmen var å havne i filmbransjen. Nå får han utløp for sin forteller- og formidlingstrang gjennom figurer og bokutgivelse.

– Jeg har vært rundt med figurene på blant annet Midsundfestivalen, Ørefestivalen og to Skjærvafester. Påske og sommer er høysesong, det er roligere på høsten. Jeg kommer til å fortsette med figurene, de er jo mine og jeg føler et ansvar for dem. De får kanskje et mer kjendispreg nå som de også kommer i bokform.

Terje Sundet ser ikke bort fra at det kan bli mer rundt Bastian og Emmeline. Men mye avhenger av hvordan boksalget går. Det koster å lage bok.

– Vi får ta en ting om gangen. jeg gjør meg jo noen tanker, men vil samtidig være ydmyk, sier Sundet, som har sterk oppbacking fra kona i arbeidet med figurer og bok.

(artikkelen vart først publisert i Tidens Krav)

SISTE: Lørdag kunne du møte Bastian i lesestund på biblioteket på Averøy. Og etterpå møtte Bastian selveste ordføreren:

– I dag vil jeg framsnakke Averøyas barnebokforfatter Terje Sundet, kristiansunder bosatt i Bruhagen. Han har debutert med ei flott bok om denne bamsen, som heter Bastian. Og om Emmeline (Ingrid Ovidie Rangønes, ordfører)