Trykk “Enter” for å komme videre

Ord som får voksne menn til å gråte

Ole Torp (red)
Ord som får voksne menn til å gråte
Kagge

“Poeten, sier Lawrence Ferlinghetti, poeten blander drinker av vilt brennevin, og om og om igjen er han forbauset over at ingen sjangler”.

Sitatet er få finne mot slutten av forordet til “Ord som får voksne menn til å gråte” – denne fine boka (redigert av NRK-journalisten Ole Torp) som kanskje gjekk deg hus forbi då ho kom ut mot slutten av 2017. I boka finn du “71 dikt, sanger og andre tekster som berører“. Kvar av dei 71 mennene har skrive ei innleiing, ei grunngjeving kanskje, for kvifor dei har valgt nettopp denne litterære teksten:

Jan Erik Vold velger Gunvor Hofmo, Odd Karsten Tveit velger Taha Mohammed Ali, Per Egil Hegge velger Boris Pasernak, Tom Stalsberg velger Hans Børli, Andreas Viestad velger Ogden Nash, Finn Schøll velger Christian Richardt, Andreas Hompland velger Tor Jonsson, Jørn Hoel velger Trygve Hoff, Klaus Hagerup velger Morten Nielsen, Truls Synnestvedt velger Hermann Hesse,

Bjørn Sothberg velger Aleksander Kielland, Per Fugelli velger Knut Hamsun, Tor-Aksen Busch velger Johann Grip og Kolbein Falkeid, Julian Berntzen velger André Bjerke, Olav Aaraas velger Rolf Jacobsen, Johan H. Andresen velger Lord Alfred Tennyson, Preben Carling velger James Joyce, Ola Bremnes velger Petter Dass, Edvard Hambro velger Inger Hagerup,

Lars Saabye Christensen velger Tomas Tranströmer, Kjartan Fløgstad velger Olav H. Hauge, Erling Borgen velger Pablo Neruda, Sverre Diesen velger Henrik Ibsen, Frode Grytten velge Frank O´Hara, Gunnar Staalesen velger Amalie Skram, Fabian Stang velger Arnulf Øverland, Dag Steinfeld velger Henrik Ibsen, Wasim Zahid velger Chirag Patel i Karpe Diem,

Sindre Hovdenakk velger Bruce Springsteen, Dan Børge Aakerø velger Jens Bjørneboe, , Arill Riise velger Bob Russell og Bobby Scott, Sindre Finnes velger Mark Knopfler, Ketil Bjørnstad velger Kolbein Falkeid, Ingebrigt Steen Jensen velger Rudyard Kipling, Finn Kalvik velger Inger Hagerup, Halvard C. Hanssen velger Carl Michael Bellmann, Rolf Lie velger Bob Dylan,

Bernt Hagtvet velger Charles Simic, Jon Almaas velger Arnulf Øverland, Jan Kjærstad velger Pär Lagerkvist, Christian Ringnes velger André Bjerke, Nils Ole Oftebro velger Jens Bjørneboe, Lars Lillo-Stenberg velger Wislawa Szymborska, Jan Egelend velger Claes Gill, Finn Skårderud velger Arild Nyquist, John O. Egeland velger også Arild Nyquist, Jon Michelet velger Inger Hagerup,

Steinar Ofsdal velger Stein Versto, Per Kristian Foss velger Inger Hagerup, Helge Torvund velger William Stafford, Magnus Takvam velger eit dikt av mor si Marie Takvam, Kjell Cordtsen velger Olaf Bull, Edvard Hoem velger Dylan Thomas, Knut Olav Åmås velger Olav H. Hauge, Thor Gjermund Eriksen velger Berolt Brecht, Chris Tvedt velger Hjalmar Gullberg,

Espen Aas velger Leonard Cohen, Sigvart Dagsland velger Sigbjørn Olbstfelder, Helge Jordal velger Karin Boye, Terje Rød Larsen velger Erich Maria Remarque, Walid Al-Kubaisi velger Fadhil al Azzawi, Stig Holmås velger Astrid Hjertenæs Andersen, Bjarte Hjelmeland velger William Ernest Henley, Brynjar Meling velger William Styron, Mads Gilbert velger Rafeef Ziadah,

Sven Nordin velger Halldis Moren Vesaas, Fredrik Græsvik velger Lewis Allen, Kristian Berg Harpviken velger Vilhelm Moberg, Jan Eggum velger Inger Hagerup, Jan Jakob Tønseth velger Tennessee Williams. Og redaktøren Ole Torp velger sjøl Nordahl Grieg.

Jan Kjærstad har plukka fram “Under stjärnorna” av Pär Lagerkvist:

UNDER STJÄRNORNA

Här vill jag stanna,
stum.
Här vill ja sänka min panna.
Heliga rum.
Inga människoord äro sanna.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter