Donald Trump årets 17. mai-taler

(Donald Trump skal som kjent holde årets 17.mai-tale i hovedstaden og allereie no kan du lese eit kort utdrag av talen (som den amerikanske presidenten har fått Øystein Hauge til å omsette):

Wow! Så mange som bare elsker syttende mai! Gratulerer med dagen! En stor dag. Stor dag.

Ja. Har selv bursdag neste måned. Juni. Det kommer til å bli ei flott feiring. Veldig flott feiring.

Syttende mai. Grunnloven. Som er sytti år i år. Sytti år den norske grunnloven. Våre allierte. Norge. Jeg har passert sytti selv. Bursdag neste måned. Juni. Det kommer til å bli stor feiring. Veldig stor feiring.

17. mai er jo også en slags bursdag. Feiring av et fritt og uavhengig Norge. Og det kommer til å bli en helt fantastisk syttendemaitale om det frie og uavhengige Norge. Fantastisk tale.

Men Russland. Ikke ta for lett på Russland. Pris dere lykkelige for at dere ikke er Danmark. Som må dele grense med Russland. Veldig glade kan dere være. Frie og uavhengige. Veldig glade. Frie.

Etter den korte krigen dere hadde med Sverige i 1940 og så bli tvunget inn i union. Helt uakseptabelt. Noe ble holdt skjult. Men dere var sterke! Fantastisk sterke. Etter fem år i union hadde dere fått nok. Fantastisk. Da var det slutt. Fem år. Og som allierte var vi på plass. Etter fem år var vi på plass. United States. Gods own country. Fantastisk.  I maidagene 1945. Bare fire uker før gebursdagen min.

Og dikteren Wergeland. They told me. Solgt massevis av bøker. Jeg skriver også bøker. Går i store opplag. Enorme opplag. Og Ibsen. Nasjonalsangen han skrev. Fantastisk. Melodien også. Riktignok påfallende lik en amerikansk barnesang fra sekstenhundretallet. Men det er lenge siden. Jeg sa det til Ibsen. Det er lenge siden. Veldig lenge siden. Sekstenhundretallet. Det er bare å nekte. Melania fant en tale det stod Michelle på. Bare å nekte. Det går bra.

Syttende mai. Den største måneden. 32 dager i mai. Avslutter med noen ord fra en av våre beste baseballspillere. Absolutt en av våre beste. Norge også. Et av de beste landene. Med en økonomi bygget opp gjennom årtusener. To tomme hender. Norge som rangerer helt på topp i verden også når det kommer til baseball. To hender.

Yogi Berra. Baseballspiller. Passer så godt på nasjonaldagen før dere går videre til Pizza Hut. Fantastiske menyer de har Pizza Hut. En nær venn av meg eier Pizzahut. Han eier Pizzahut sammen med meg. Han sier: – Det er lurt å dele pizzaen i fire stykker, når du ikke er sulten nok til å spise seks.

My friends! Gratulerer med dagen! And thank you, Øystein, for your terrific translation of my first 17th of May-speech in Norway ever. Terrific translation. And a great speech. Really really a great speech!