Donald Trump årets 17. mai-taler

(Donald Trump skal som kjent holde årets 17.mai-tale i hovedstaden og allereie no kan du lese eit kort utdrag av talen (som presidenten har fått Øystein Hauge til å omsette):

Aller først. Gratulerer med dagen! En stor dag. Stor dag.

Ja. Har selv bursdag neste måned. Juni. Det kommer til å bli ei flott feiring. Veldig flott feiring.

Men syttende mai. Grunnloven. Som er sytti år i år. Sytti år den norske grunnloven. Våre allierte. Norge. Jeg har passert sytti selv. Bursdag neste måned. Juni. Det kommer til å bli stor feiring. Veldig stor feiring.

17. mai er jo også en slags bursdag. Feiring av et fritt og uavhengig Norge. Og dette kommer til å bli fantastisk syttendemai-tale om det frie og uavhengige Norge. Fantastisk tale.

Men Russland. Ikke ta for lett på Russland. Dere har hatt griseflaks som ikke er Danmark. Som jo må dele grense med Russland. Veldig glade kan dere være. Veldig glade.

Etter den korte krigen dere hadde med Sverige i 1940 og så bli tvunget inn i union. Forkastelig! Men dere var sterke! Fantastisk sterke. Etter fem år i union hadde dere fått nok. Fantastisk. Da var det slutt. Fem år. Og som allierte var vi på plass. Etter fem år var vi på plass. United States of America. Fantastisk. I maidagene 1945. Bare fire uker før gebursdagen min.

Og dikteren Wergeland. Sikkert solgt massevis av bøker. Jeg skriver også bøker. Går i store opplag. Enorme opplag. Og Henrik Bjørnson. Nasjonalsangen. Utrolig bra. Melodien riktignok påfallende lik en amerikansk barnesang fra sekstenhundretallet. Men det er lenge siden. Veldig lenge siden. Det er bare å nekte. Komponisten var dessuten demokrat. Melania fant en tale det stod Michelle på. Bare å nekte. Det gikk bra.

Avslutter med noen ord fra en av våre beste baseballspillere. Absolutt en av våre beste. Norge også. Et av de beste landene. Med en økonomi bygget opp gjennom årtusener. To tomme hender. Og vet at Norge rangerer helt på topp i verden også når det kommer til baseball. Yogi Berra. Baseballspiller. Passer så godt på nasjonaldagen nå før dere går videre til Pizza Hut. Fantastiske menyer de har Pizza Hut. Yogi. Nær venn av meg sier:
– Det er lurt å dele pizzaen i fire stykker, når du ikke er sulten nok til å spise seks.

Gratulerer med dagen, Stockholm!

(And thank you, Øystein, for your terrific translation of my first 17th of May-speech in Norway ever. Terrific translation. And a great speech).